Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym
W osobnych naczyniach podgrzać mleko a margarynę stopić. Do większej miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż będą płynne. Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać. Potem mąkę wymieszać z solą i amoniakiem i wsypać do drożdży.
Następnie dość energicznie mieszać a potem zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe oprószyć małą ilością mąki i zakryć miskę czystą ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrągłe nie za grube placki placki.
Radełkiem lub jeśli takiego nie mamy to nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu agrestowego. Zwijać małe rogaliki zaczynając od szerszej strony czyli z dżemem do węższej strony i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Zostawić rogaliki pod przykryciem do podrośnięcia ale nie mają wyrosnąć za mocno. Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach. Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.
Następnie dość energicznie mieszać a potem zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe oprószyć małą ilością mąki i zakryć miskę czystą ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrągłe nie za grube placki placki.
Radełkiem lub jeśli takiego nie mamy to nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu agrestowego. Zwijać małe rogaliki zaczynając od szerszej strony czyli z dżemem do węższej strony i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Zostawić rogaliki pod przykryciem do podrośnięcia ale nie mają wyrosnąć za mocno. Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach. Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.