Sposób przygotowania:
Drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem
Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier trzcinowy-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Drożdżówki: rozpuszczamy masło i studzimy je. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy masło, jajko oraz ciepłe mleko. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 8 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i układamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak z pozostałym ciastem. W każdym kawałku ciasta robimy wgłębienie i nakładamy po łyżeczce dżemu.
Drożdżówki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Z mleka i cukru pudru ucieramy lukier i polewamy nim lekko ciepłe drożdżówki.
Drożdżówki: rozpuszczamy masło i studzimy je. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy masło, jajko oraz ciepłe mleko. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 8 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i układamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak z pozostałym ciastem. W każdym kawałku ciasta robimy wgłębienie i nakładamy po łyżeczce dżemu.
Drożdżówki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Z mleka i cukru pudru ucieramy lukier i polewamy nim lekko ciepłe drożdżówki.