slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe drożdżówki z dżemem z dzikiej róży pod chrupiącą kruszonką oraz mlecznym lukrem. Takie drożdżówki możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły lub zjeść na słodki podwieczorek. Polecam.

Drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem

Składniki:

Drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem

 

  • 3 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl cukru trzcinowego
  • 1 op. suchych drożdży
  • 50 g masła
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • kruszonka: 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • lukier: 2 łyżki mleka
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • oraz: dżem z dzikiej róży

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem
Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier trzcinowy-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Drożdżówki: rozpuszczamy masło i studzimy je. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy masło, jajko oraz ciepłe mleko. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 8 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i układamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak z pozostałym ciastem. W każdym kawałku ciasta robimy wgłębienie i nakładamy po łyżeczce dżemu.

Drożdżówki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Z mleka i cukru pudru ucieramy lukier i polewamy nim lekko ciepłe drożdżówki.