Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem wiśniowym
Sól wsypujemy do wody i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Zimne masło rozwałkowujemy i schładzamy przez 30 minut. Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek, na środek kładziemy rozwałkowane i schłodzone masło, przykrywamy je ciastem podstawowym i rozwałkowujemy. Ciasto składamy na trzy części i schładzamy w lodówce. Rozwałkowujemy je ponownie, składamy znów na trzy części i rozwałkowujemy. Następnie schładzamy. Postępujemy tak kilka razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, wykładamy na każdy po łyżeczce dżemu wiśniowego, składamy na pól i widelcem zlepiamy brzegi. Ciastka pieczemy przez około 12 minut w temp. 200 stopni.