Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rogaliki z dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, kruche, francuskie. Pachnące masłem i dżemem wiśniowym. Ciasto możemy zrobić sami albo użyć gotowego, kupionego w sklepie.

Rogaliki z dżemem wiśniowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki z dżemem wiśniowym

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem wiśniowym
Sól wsypujemy do wody i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Zimne masło rozwałkowujemy i schładzamy przez 30 minut. Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek, na środek kładziemy rozwałkowane i schłodzone masło, przykrywamy je ciastem podstawowym i rozwałkowujemy. Ciasto składamy na trzy części i schładzamy w lodówce. Rozwałkowujemy je ponownie, składamy znów na trzy części i rozwałkowujemy. Następnie schładzamy. Postępujemy tak kilka razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, wykładamy na każdy po łyżeczce dżemu wiśniowego, składamy na pól i widelcem zlepiamy brzegi. Ciastka pieczemy przez około 12 minut w temp. 200 stopni.
Rogaliki z dżemem wiśniowym
Na rozwałkowane ciasto wykładamy dżem wiśniowy.
Rogaliki z dżemem wiśniowym
Kwadraty z ciasta składamy na pół i zlepiamy widelcem.