Sposób przygotowania:
Rogaliki z marmoladą lub nutellą
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło pokrojone na małe kawałeczki, żółtka, śmietanę, sól i cukier puder. Całość dokładnie wyrabiam, z ciasta formuję kulę i owijam folią spożywczą, aby nie wyschło i wkładam do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Schłodzone ciasto dzielę na kilka części. Każdą część ciasta wałkuję na cienkie placki o grubości ok. 2 mm podsypując stolnicę mąką. Przy pomocy dużego talerza wycinam z ciasta okrąg. Dzielę go nożem na 8 trójkątów, na każdy trójkącik kładę czubatą łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijam od szerszego końca do środka i formuję rogaliki (zawijając końce rogalików do środka). Aby rogaliki miały ładną skórkę smaruję je roztrzepanym białkiem. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190ºC piekarniku około 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.