ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Rolada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

roladę koniecznie pieczemy na pergaminie

Rolada

Składniki:

Rolada

 

  • 5 żółtek
  • 7 białek
  • 15 dkg cukru pudru
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg marmolady
  • 1łyzka octu 6%
  • cukier puder do posypania
  • wanilia

Sposób przygotowania:

Rolada
Zółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodac ocet,białka ubić ,dodać do żółtek lekko wymieszać,przesiać mąkę dodać wanilię wymieszać wszystko razem
wyłożyć na blachę na grubość 1/2 cm,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min.wyjąć gdy się lekko zrumieni.zsunąć z blachy na stolnicę,zdjąć papier,posmarować marmoladą lub masą,jeszcze ciepłe zwinąć w rulon,zawinąc w serwetę.Gdy ostygnie opruszyć cukrem z wanilią, krajać w skośne plastry

Tagi:

rolada