Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Rolada bananowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naprawdę jest bardzo dobra!

Rolada bananowa

Składniki:

Rolada bananowa

 

  • Biszkopt;
  • 6jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki krupczatki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem;
  • 400ml.mleka,
  • 20dag.masła,
  • 10dag.posiekanych orzechów włoskich,
  • 2i1\2łyżki cukru pudru,
  • 1op.cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2-3 banany na wkładkę

Sposób przygotowania:

Rolada bananowa
Biszkopt;białka ubić z cukrem i ciągle ubijając dodać pozostałe składniki.Blaszkę(30x40cm) wyłożyć posmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia,wylać ciasto i piec 20 min,w 170"C.Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i razem z nią je zrolować. Krem;zagotować 170ml.mleka,wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3szkl.zimnego mleka i mieszając zagotować,odstawić do ostygnięcia.Pozostałe mleko zagotować,sparzyć nim orzechy.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,ucierając dodawać zimny budyń i orzechy. Wystudzone ciasto delikatnie odwinąć ze ściereczki i posmarować przygotowaną masą.Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć obrane banany i zwinąć roladę.Roladę można polać polewą czekoladową i posypać kawałkami orzechów.