misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Rolada bananowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Znakomite ciasto dla dzieci i dorosłych

Rolada bananowa

Składniki:

Rolada bananowa

 

  • Biszkopt
  • 5 jaj
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

 

  • posypka czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada bananowa

Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.Gorący biszkopt zdjąć z blachy i zawinąć w ściereczkę w roladę (z zimnego biszkoptu nie zwiniemy rolady!)



Banany obrać, odciąć końcówki , 2 pozostawić w całości. Pozostałe 3 banany zmiksować z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę i wrobić masę bananową. Biszkopt rozwinąć ze ściereczki(zdjąć papier), nałożyć na całą powierzchnię krem (bliżej brzegu który będzie w samym środku kładziemy banany i więcej kremu) zwijamy roladę. Wierzch rolady smarujemy resztą kremu i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

SMACZNEGO!

Uwaga!

Biszkopt przy zwijaniu musi leżeć tak jak był wyjęty z pieca (skórką do góry).