Sposób przygotowania:
Rolada bezowa z żurawiną
Ubijamy białka, dosypując stopniowo cukier puder. Gotowa masę przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia u mnie 36*23. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o 160*C i pieczemy około 20 minut - nie więcej gdyż beza nie będzie w środku miękka, a w czasie zwijania pokruszy się. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu jeszcze ciepłą zwijamy bezę w rulon - kładziemy na ścierkę i w niej tworzymy zawiniątko;) Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Gdy rolada stygnie, ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru. Na wystudzonej bezie rozprowadzamy śmietanę, na niej żurawinę. Rolada przygotowana w ten sposób jest gotowa od razu. Nie dodaję tutaj żelatyny, gdyż ciacho znika błyskawicznie!
zbysiowa
kasiunia.1981
edytaha
Agiatis
Też się z tego powodu ciesze;)
marietta