lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Rolada bezowa z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada bezowa to mega słodki deser, którego nie da się dużo zjeść. Fajnie jest dać do niej owoce wtedy smaki słodkie i kwaśne świetnie się że sobą komponują.

Rolada bezowa z borówkami

Składniki:

Rolada bezowa z borówkami

 

 

  • Krem :
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 smietanfix
  • 250g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z borówkami
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać ocet oraz stopniowo cukier połączony z mąka i dalej ubijać, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Duża płaska blachę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę rozsmarować na blaszce zostawiając mały odstęp od brzegu (beza nam trochę urośnie). Piekarnik nagrzać do 150 stopni i włożyć beze. Czas pieczenia to 25 minut.

W trakcie pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu beze od razu należy wyciągnąć z piekarnika. Po 10 minutach beze przekładamy na ściereczkę i odrywamy papier do pieczenia i czekamy aż całkiem wystygnie.

Śmietanę ubić na sztywno że śmietan fixem. Następnie połączyć z mascarpone.

Śmietanę wyłożyć na beze (1 łyżkę zostawić do dekoracji). Na to połączyć borówki amerykańskie.

Delikatnie zwinąć roladę. Wierzch smarujemy reszta kremu i dekorujemy borówkami.