Sposób przygotowania:
Rolada kokosowa bez pieczeniaMasa kakaowa
Masa kakaowa: Masło, cukier puder oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Przestudzić.
W międzyczasie w malakserze, mikserze lub za pomocą wałka zmielić herbatniki na piasek (jeśli pozostanie kilka większych kawałków nic się nie stanie) Dodać do nich ostudzoną mieszankę i dobrze zagnieść rękami. Jeśli masa będzie się kruszyć, należy dodać kilka łyżek mleka. Wstawić do lodówki, aż stwardnieje (ok. 15-30 minut)
Masa kokosowa
Masa kokosowa: Mleko i cukier puder przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż kokos wchłonie mleko. Na koniec dodać pokrojone w kostkę masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż powstanie gęsta masa. Następnie zdjąć ją z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masę kakaową rozwałkować na prostokąt, pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki niej ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy). Górną folię ściągnąć, a na cieście równomiernie rozprowadzić masę kokosową. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Rano pokroić w plasterki i podawać gościom. Smacznego!
Anetka123