Sposób przygotowania:
Rolada kawowa z bezami
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianą. Żółtka roztrzepać, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do jajek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do dużej formy o wymiarach 33x26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 9 minut.
Wyjąć, odwrócić do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdjąć papier, gorący zwinąć razem ze ściereczką. Zostawić do ostudzenia.
Do miękkiego masła powoli wlewać skondensowane mleko słodzone, cały czas przy tym miksując. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić, wlać do masy, zmiksować. Wsypać kawę mieloną i stopniowo mleko w proszku cały czas miksując.
Odłożyć ok. 2 łyżki masy, resztę wyłożyć na rozwiniętą roladę, rozsmarować na całe powierzchni, zostawiając jedynie od dłuższej strony ok. 2 cm pusty brzeg. Na całą masę grubo pokruszyć bezy, zwinąć w rulon.
Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, pokruszyć na nią bezy, posypać kawą mieloną.
Wyjąć, odwrócić do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdjąć papier, gorący zwinąć razem ze ściereczką. Zostawić do ostudzenia.
Do miękkiego masła powoli wlewać skondensowane mleko słodzone, cały czas przy tym miksując. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić, wlać do masy, zmiksować. Wsypać kawę mieloną i stopniowo mleko w proszku cały czas miksując.
Odłożyć ok. 2 łyżki masy, resztę wyłożyć na rozwiniętą roladę, rozsmarować na całe powierzchni, zostawiając jedynie od dłuższej strony ok. 2 cm pusty brzeg. Na całą masę grubo pokruszyć bezy, zwinąć w rulon.
Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, pokruszyć na nią bezy, posypać kawą mieloną.
SylaUla