Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Rolada biszkoptowa z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysta, delikatna i szybka w przygotowaniu rolada biszkoptowa z powidłami i kremem jogurtami polana czekolada

Rolada biszkoptowa z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z kremem

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 75 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • czekolada
  • powidła

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z kremem
W misie miksera umieścić żółtka, dolać gorącą wodę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Powoli dodawać obie mąki i proszek do pieczenia - miksować tylko do połączenia składników.

Wylać na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach 15 minut.

W mikserze ubić ze sobą serek mascarpone, jogurt, na koniec dodać śmietan-fixy.

Suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem, roladę przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zawinąć jeszcze ciepłą.

Po ostygnięciu rozwinąć, posmarować powidłami i wyłożyć krem. Zawinąć roladę, polać roztopioną czekoladą.
Rolada biszkoptowa z kremem
Biszkopt piec w 190 stopniach 15 minut do suchego patyczka
Rolada biszkoptowa z kremem
Ciepłą roladę zwinąć w ściereczkę posypaną cukrem pudrem
Rolada biszkoptowa z kremem
Biszkopt posmarować powidłami i wyłożyć krem
Rolada biszkoptowa z kremem
Roladę zawinąć szczelnie i udekorować czekoladą