Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z jabłkami i śmietaną
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc Jabłka obieramy i kroimy w plasterki nie za cienkie nie za grube.
Blachę wykładamy papierem i lekko posypujemy bułką tartą. Na bułkę wykładamy plasterki jabłek. Plasterki układamy płasko wzdłuż blachy na szerokość.
Do miski dajemy białka i szczyptę soli dobrze ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Masę wylewamy na plasterki jabłek zostawiamy trochę masy w misce dodajemy kakao i mieszamy.
Masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka foliowego odcinamy róg. Na białej masie robimy ukośne paski z kakaowej masy następnie nożem robimy nacięcia tak z góry do dołu.
Biszkopt pieczemy około 40 st 175 st. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w roladę jabłkami do środka studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i czekamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści studzimy . Wody za każdym razem bardzo niewiele.
Jak biszkopt przestygnie ubijamy śmietanę z cukrem wlewamy żelatynę. Rozwijamy delikatnie roladę smarujemy śmietaną. Galaretkę kroimy w paski układamy na śmietanie;
Zwijamy delikatnie roladę. Najlepiej zostawić trochę śmietany i udekorować górę rolady.
Roladę schładzamy w lodówce.
POLECAM!!!!
Blachę wykładamy papierem i lekko posypujemy bułką tartą. Na bułkę wykładamy plasterki jabłek. Plasterki układamy płasko wzdłuż blachy na szerokość.
Do miski dajemy białka i szczyptę soli dobrze ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Masę wylewamy na plasterki jabłek zostawiamy trochę masy w misce dodajemy kakao i mieszamy.
Masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka foliowego odcinamy róg. Na białej masie robimy ukośne paski z kakaowej masy następnie nożem robimy nacięcia tak z góry do dołu.
Biszkopt pieczemy około 40 st 175 st. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w roladę jabłkami do środka studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i czekamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści studzimy . Wody za każdym razem bardzo niewiele.
Jak biszkopt przestygnie ubijamy śmietanę z cukrem wlewamy żelatynę. Rozwijamy delikatnie roladę smarujemy śmietaną. Galaretkę kroimy w paski układamy na śmietanie;
Zwijamy delikatnie roladę. Najlepiej zostawić trochę śmietany i udekorować górę rolady.
Roladę schładzamy w lodówce.
POLECAM!!!!
SylaUla
gosia56
Bardzo się cieszę ze jest osoba której się spodobała moja rolada;) Dziękuję,
gusia1000