gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Rolada biszkoptowa z jabłkami i śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piekłam już kiedyś roladę biszkoptową z jabłkiem była pyszna .Ale jednak dodatek śmietany to dużo lepszy pomysł, bo takie ciasto jest dużo lepsze i ładnie wilgotne od śmietany.

Rolada biszkoptowa z jabłkami i śmietaną

Składniki:

Rolada biszkoptowa z jabłkami i śmietaną

biszkopt

dodatkowo

 

  • dodatkowo
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka czerwona.

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z jabłkami i śmietaną
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc Jabłka obieramy i kroimy w plasterki nie za cienkie nie za grube.

Blachę wykładamy papierem i lekko posypujemy bułką tartą. Na bułkę wykładamy plasterki jabłek. Plasterki układamy płasko wzdłuż blachy na szerokość.

Do miski dajemy białka i szczyptę soli dobrze ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Masę wylewamy na plasterki jabłek zostawiamy trochę masy w misce dodajemy kakao i mieszamy.

Masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka foliowego odcinamy róg. Na białej masie robimy ukośne paski z kakaowej masy następnie nożem robimy nacięcia tak z góry do dołu.

Biszkopt pieczemy około 40 st 175 st. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w roladę jabłkami do środka studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i czekamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści studzimy . Wody za każdym razem bardzo niewiele.

Jak biszkopt przestygnie ubijamy śmietanę z cukrem wlewamy żelatynę. Rozwijamy delikatnie roladę smarujemy śmietaną. Galaretkę kroimy w paski układamy na śmietanie;

Zwijamy delikatnie roladę. Najlepiej zostawić trochę śmietany i udekorować górę rolady.

Roladę schładzamy w lodówce.

POLECAM!!!!