smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Rolada biszkoptowa z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, truskawkami. Nie tylko ładnie wygląda, ale bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

Rolada biszkoptowa z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Ciasto

Krem

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka truskawek (dałam mrożone)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)

 

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z truskawkami
1. Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać porcjami cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15 minut. Z ciasta usuwamy papier układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.

2. Krem

Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone lub świeże truskawki i zmiksować. Roladę posmarować kremem i ściśle zwinąć Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
Rolada biszkoptowa z truskawkami
Rolada biszkoptowa z truskawkami