Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z truskawkami
1. Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać porcjami cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15 minut. Z ciasta usuwamy papier układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.
2. Krem
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone lub świeże truskawki i zmiksować. Roladę posmarować kremem i ściśle zwinąć Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać porcjami cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15 minut. Z ciasta usuwamy papier układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.
2. Krem
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone lub świeże truskawki i zmiksować. Roladę posmarować kremem i ściśle zwinąć Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
Kniejson