kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rolada biszkoptowa z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną roladę biszkoptową. Rolada jest pieczona razem z porzeczkami. Polecam na słodki podwieczorek lub deser.

Rolada biszkoptowa z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z porzeczkami

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki z czubkiem mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl porzeczek ( bez gałązek)
  • cukier puder do posypania
  • blaszka 24 x35
  • papier do pieczenia
  • olej

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z porzeczkami
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Do miski wybijamy jajka i dodajemy oba cukry, wodę i ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce i posypujemy porzeczkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy roladę. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Rolada biszkoptowa z porzeczkami
Umyte porzeczki odsączamy z wody na cedzaku.
Rolada biszkoptowa z porzeczkami
Jajka, cukry i wodę umieszczamy w misce i ubijamy.
Rolada biszkoptowa z porzeczkami
Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika.
Rolada biszkoptowa z porzeczkami
Upieczone ciasto zwijamy w roladę i studzimy.