Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 939]

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada jest bardzo smaczna i zawsze się udaje. Można ją podawać obsypaną pudrem lub udekorować dowolną polewą.

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Składniki:

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm:

Dodatkowo:

  • 1 galaretka cytrynowa/agrestowa
  • 4 jabłka
  • cukier do smaku (opcjonalnie)

Ponadto:

  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką
Biszkopt:

Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier i po chwili dodawać po 1 żółtku. Na końcu całość ostrożnie wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 8 minut w 190 stopniach.

Szmatkę kuchenną (lnianą) posypać cukrem pudrem/waniliowym i umieścić na niej gorące ciasto (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Biszkopt należy szybko zwinąć wraz ze szmatką (zaczynając od krótszego boku) i odłożyć do momentu, aż wystygnie.

Nadzienie:

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (można też zetrzeć na grubych oczkach tarki) i przełożyć na patelnię/garnuszka. Wsypać cukier i poddusić przez kilka minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i całość dokładnie wymieszać.

Całość:

Biszkopt ostrożnie rozwinąć i wyłożyć na niego ciepłe jabłka. Całość z powrotem zwinąć i owinąć w folię aluminiową.

Roladę schłodzić w lodówce.