Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką
Biszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier i po chwili dodawać po 1 żółtku. Na końcu całość ostrożnie wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 8 minut w 190 stopniach.
Szmatkę kuchenną (lnianą) posypać cukrem pudrem/waniliowym i umieścić na niej gorące ciasto (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Biszkopt należy szybko zwinąć wraz ze szmatką (zaczynając od krótszego boku) i odłożyć do momentu, aż wystygnie.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (można też zetrzeć na grubych oczkach tarki) i przełożyć na patelnię/garnuszka. Wsypać cukier i poddusić przez kilka minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i całość dokładnie wymieszać.
Całość:
Biszkopt ostrożnie rozwinąć i wyłożyć na niego ciepłe jabłka. Całość z powrotem zwinąć i owinąć w folię aluminiową.
Roladę schłodzić w lodówce.
Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier i po chwili dodawać po 1 żółtku. Na końcu całość ostrożnie wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 8 minut w 190 stopniach.
Szmatkę kuchenną (lnianą) posypać cukrem pudrem/waniliowym i umieścić na niej gorące ciasto (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Biszkopt należy szybko zwinąć wraz ze szmatką (zaczynając od krótszego boku) i odłożyć do momentu, aż wystygnie.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (można też zetrzeć na grubych oczkach tarki) i przełożyć na patelnię/garnuszka. Wsypać cukier i poddusić przez kilka minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i całość dokładnie wymieszać.
Całość:
Biszkopt ostrożnie rozwinąć i wyłożyć na niego ciepłe jabłka. Całość z powrotem zwinąć i owinąć w folię aluminiową.
Roladę schłodzić w lodówce.
BozenaMatuszczyk
gusia1000