slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Rolada biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na delikatną roladę kakaową z kremem śmietanowym. Rolada wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecam.

Rolada biszkoptowa

Składniki:

Rolada biszkoptowa

 

  • biszkopt: 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

  • krem:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Potem dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Następnie dodajemy po żółtku oraz olej i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i mieszamy łyżką.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy na całej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekłądamy na zmoczoną ściereczkę.

Zdejmujemy papier i delikatnie zawijamy wraz z mokrą ściereczką w roladę. Odkładamy do ostudzenia.

Krem: do miseczki przelewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno.

Na koniec dodajemy partiami mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem śmietanowym. Następnie zwijamy delikatnie w rulon a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.