Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Potem dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Następnie dodajemy po żółtku oraz olej i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i mieszamy łyżką.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy na całej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekłądamy na zmoczoną ściereczkę.
Zdejmujemy papier i delikatnie zawijamy wraz z mokrą ściereczką w roladę. Odkładamy do ostudzenia.
Krem: do miseczki przelewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno.
Na koniec dodajemy partiami mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem śmietanowym. Następnie zwijamy delikatnie w rulon a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Potem dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Następnie dodajemy po żółtku oraz olej i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i mieszamy łyżką.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy na całej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekłądamy na zmoczoną ściereczkę.
Zdejmujemy papier i delikatnie zawijamy wraz z mokrą ściereczką w roladę. Odkładamy do ostudzenia.
Krem: do miseczki przelewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno.
Na koniec dodajemy partiami mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem śmietanowym. Następnie zwijamy delikatnie w rulon a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.