kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Rolada jabłkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, stopniowo dodawać mąkę i piwo. Wyrobić ciasto.

Rolada jabłkowa

Składniki:

Rolada jabłkowa

 

  • żółtka 2 szt
  • cukier 100 g
  • mąka 250 g
  • ciemny piwo 1/2 szkl
  • masło 100 g
  • jabłko 500 g
  • rodzynki 50 g
  • rum 1 kieliszek
  • cukier waniliowy 1 op
  • tarta bułka 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, stopniowo dodawać mąkę i piwo. Wyrobić ciasto. Odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotować masę jabłkową; jabłka zetrzeć grubo na tarce, dodać rum, tartą bułkę, łyżkę cukru, rodzynki. Ciasto rozwałkować, rozłożyć równomiernie masę, zwinąć rulon, piec ok. 45 minut w średnio gorącym piekarniku. Upieczone i ostudzone posypane cukrem waniliowym.