Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada jogurtowo toffi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobra roladka jogurtowo toffi

Rolada jogurtowo toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada jogurtowo toffi

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta

 

  • Masa jogurtowo toffi
  • 1 duży jogurt
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 wafelek o smaku toffi
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • Dodatkowo;
  • lukier
  • czekolada kokosowa

Sposób przygotowania:

Rolada jogurtowo toffi
Żółtka oddzielić od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek.Delikatnie wymieszać.Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przełożyć biszkopt na ściereczkę i zwinąć w rulon. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem,dodać żelatynę i wymieszać.Wafelek drobno pokroić i wsypać do masy jogurtowej.Wszystko ze sobą połączyć. Wstawić masę do lodówki aby zaczęła gęstnieć.Następnie roladę rozwinąć,Wyłożyć masę jogurtową i ponownie zwinąć w rulon.Polukrować i posypać drobno pokrojoną czekoladą.Wstawić do lodówki.
Rolada jogurtowo toffi
Wszystkie skadniki wymieszać i przelać do formy.
Rolada jogurtowo toffi
Batona drobno pokroić i połączyć z masą..
Rolada jogurtowo toffi
Masę jogurtową toffi wstawic do lodówki na chwilkę
Rolada jogurtowo toffi
Na biszkopt wyłożyć masę i zwinąc w rulon