Sposób przygotowania:
Rolada makowa na kokosowym cieścieEtap 1
Ciasto: Palmę roztopić i przestudzić.
Etap 2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
Mąkę wymieszać z resztą cukru i z wiórkami kokosowymi.
Etap 4
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i palmę.
Etap 5
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Mak ostudzić, trzykrotnie zmielić.
Etap 7
Do garnka przełożyć masło i cukier, dolać mleko i zagotować.
Etap 8
Do tego dodać mak, żółtka jaj i esencję rumową, dokładnie wymieszać.
Etap 9
Dwa białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do maku, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 10
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt.
Etap 11
Na cieście rozłożyć przygotowaną masę makową.
Etap 12
Zwinąć ścisłą roladę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia.
Etap 13
Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (aż się ładnie z wierzchu zrumieni). Upieczoną roladę można polukrować.