Sposób przygotowania:
Rolada makowa na kokosowym cieścieEtap 1

Ciasto: Palmę roztopić i przestudzić.
Etap 2

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3

Mąkę wymieszać z resztą cukru i z wiórkami kokosowymi.
Etap 4

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i palmę.
Etap 5

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6

Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Mak ostudzić, trzykrotnie zmielić.
Etap 7

Do garnka przełożyć masło i cukier, dolać mleko i zagotować.
Etap 8

Do tego dodać mak, żółtka jaj i esencję rumową, dokładnie wymieszać.
Etap 9

Dwa białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do maku, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 10

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt.
Etap 11

Na cieście rozłożyć przygotowaną masę makową.
Etap 12

Zwinąć ścisłą roladę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia.
Etap 13

Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (aż się ładnie z wierzchu zrumieni). Upieczoną roladę można polukrować.