Sposób przygotowania:
Rolada makowa z kremem
Przygotowanie galaretki:
Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
Kakaowe paski
Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Odstawiamy.
Biszkopt makowy
Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Masę kakaową przekładamy do rękawa albo do woreczka i robimy ukośne paski na makowej masie.
Pózniej robimy nożem nacięcia aby powstał wzorek .
Piekarnik nagrzewamy 175 st i wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut.
Z ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier.
a biszkopt zawijamy w roladę w ściereczkę kuchenną tak aby wzorek był na górze .
Studzimy biszkopt.
Przygotowanie kremu:
W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.
Zanim przystąpimy do robienia kremu budyń można wymiksować aby nie było grudek
Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu utrzeć krem.
Na koniec do kremu wlewamy spirytus.
Rozwijamy biszkopt.
Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę.
Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę.
Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.
POLECAM
Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
Kakaowe paski
Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Odstawiamy.
Biszkopt makowy
Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Masę kakaową przekładamy do rękawa albo do woreczka i robimy ukośne paski na makowej masie.
Pózniej robimy nożem nacięcia aby powstał wzorek .
Piekarnik nagrzewamy 175 st i wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut.
Z ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier.
a biszkopt zawijamy w roladę w ściereczkę kuchenną tak aby wzorek był na górze .
Studzimy biszkopt.
Przygotowanie kremu:
W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.
Zanim przystąpimy do robienia kremu budyń można wymiksować aby nie było grudek
Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu utrzeć krem.
Na koniec do kremu wlewamy spirytus.
Rozwijamy biszkopt.
Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę.
Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę.
Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.
POLECAM
Bo
gosia56
monikaT83
gosia56
Bardzo dziękuję Monika ale daleko mi do CIEBIE ;)
gusia1000