gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Rolada makowa z kremem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 3/5 głosów: 9

To kolejna moja rolada tym razem do biszkoptu dodałam zmielony mak, a krem oczywiście taki jaki lubimy najbardziej z budyniem.

Rolada makowa z  kremem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada makowa z kremem

 

  • biszkopt jasny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki cukier
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki maku mielonego suchego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Kakaowe paski
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszenne
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

 

  • składniki kremu
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 3-4 łyżki i cukier
  • 650 ml mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg margaryny

 

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 szklanka wody
  • dzem z czarnej porzeczki
  • ozdoby do posypania dowolne

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z kremem
Przygotowanie galaretki: 

Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

Kakaowe paski

Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Odstawiamy.

Biszkopt makowy

Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając stopniowo cukier. 

Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Masę kakaową przekładamy do rękawa albo do woreczka i robimy ukośne paski na makowej masie.

Pózniej robimy nożem nacięcia aby powstał wzorek .

Piekarnik nagrzewamy 175 st i wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut.

Z ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier.

a biszkopt zawijamy w roladę w ściereczkę kuchenną tak aby wzorek był na górze .

Studzimy biszkopt.

Przygotowanie kremu: 

W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier wymieszać. Ugotować budyń ostudzić. 

Zanim przystąpimy do robienia kremu budyń można wymiksować aby nie było grudek

Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu utrzeć krem. 

Na koniec do kremu wlewamy spirytus. 

Rozwijamy biszkopt. 

Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę.

Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę.

Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie. 

POLECAM
Rolada makowa z  kremem
Taką roladę można zrobić na rożne okazje .
Rolada makowa z  kremem
Do dobrze ubitych jajek wsypujemy mąki i suchy pomielony mak.
Rolada makowa z  kremem
Na masę makową nakładamy paski kakaowe.
Rolada makowa z  kremem
Aby powstał wrorek robimy nozem nacięcia
Rolada makowa z  kremem
A to kawałek rolady ukrojony do kawusi.

Tagi:

ciasto rolada mak