Sposób przygotowania:
Świąteczna rolada makowa
Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, mąki, miód i rozcieramy w nim drożdże. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min.Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy wyrośnięte drożdże i mąkę i zagniatamy. Można to zrobić ręcznie lub robotem. Dodajemy stopione przestudzone masło i znowu zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie na 1 godz. dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy na prostokąty o grubości mniej więcej 3 mm. Każdym z nich smarujemy masą makową, zostawiamy trochę miejsca od brzegu, żeby mak przy zwijaniu nie "wypłynął" . Roladę zwijamy, luźno owijamy papierem do pieczenia (tak, żeby zostało pół cm "luzu") i wkładamy do keksówek, zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem: Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem i polewamy nim ciepłe rolady.