Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Świąteczna rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zainspirował mnie przepis z gazetki z biedronki, jak to ja trochę go zmieniłam, roladę piekłam pierwszy raz w życiu ale wyszła przepyszna

Świąteczna rolada makowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczna rolada makowa

 

 

  • Na lukier:

 

  • 1 białko,
  • kilka kropi soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Świąteczna rolada makowa
Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, mąki, miód i rozcieramy w nim drożdże. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min.Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy wyrośnięte drożdże i mąkę i zagniatamy. Można to zrobić ręcznie lub robotem. Dodajemy stopione przestudzone masło i znowu zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie na 1 godz. dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy na prostokąty o grubości mniej więcej 3 mm. Każdym z nich smarujemy masą makową, zostawiamy trochę miejsca od brzegu, żeby mak przy zwijaniu nie "wypłynął" . Roladę zwijamy, luźno owijamy papierem do pieczenia (tak, żeby zostało pół cm "luzu") i wkładamy do keksówek, zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem: Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem i polewamy nim ciepłe rolady.
Świąteczna rolada makowa
roladę studzimy, polewamy lukrem i zdobimy