Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsza rolada makowa jaką jedliśmy ciasto ślicznie pachnie i rozpływa się w ustach. Jest proste w wykonaniu.

Rolada makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada makowa

Ciasto:

Masa

  • 1 opakowanie gotowej masy makowej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

Rolada makowa
Ciasto: W mleku rozpuszczam drożdże i 1 łyżkę cukru i dojadamy 1 łyżkę mąki, odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.

Margarynę roztapiam.

Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz margaryny i zagniatamy ciasto pod koniec wlewamy margarynę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.

Przykrywamy i odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.

Masa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak mieszamy z kaszą manną i białkami. Można dodać bakalie.

Wykonanie: Ciasto dzielimy na 3 części Ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm.

Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu.

Zwijamy w rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w papier dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).

Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.

Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierz możemy polać lukrem.
Rolada makowa
W mleku rozpuszczam drożdże i 1 łyżkę cukru i dojadamy 1 łyżkę mąki , odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia
Rolada makowa
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz margaryny i zagniatamy ciasto pod koniec wlewamy margarynę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Rolada makowa
Mak mieszamy z kaszą manną i białkami. Można dodać bakalie.
Rolada makowa
Zwijamy makowce i zawijamy w papier zostawiając odstęp.