Sposób przygotowania:
Rolada makowa
Ciasto: W mleku rozpuszczam drożdże i 1 łyżkę cukru i dojadamy 1 łyżkę mąki, odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
Margarynę roztapiam.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz margaryny i zagniatamy ciasto pod koniec wlewamy margarynę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.
Masa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak mieszamy z kaszą manną i białkami. Można dodać bakalie.
Wykonanie: Ciasto dzielimy na 3 części Ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm.
Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu.
Zwijamy w rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w papier dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).
Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierz możemy polać lukrem.
Margarynę roztapiam.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz margaryny i zagniatamy ciasto pod koniec wlewamy margarynę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.
Masa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak mieszamy z kaszą manną i białkami. Można dodać bakalie.
Wykonanie: Ciasto dzielimy na 3 części Ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm.
Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu.
Zwijamy w rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w papier dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).
Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierz możemy polać lukrem.