Sposób przygotowania:
Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Ciasto:
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wybijamy jajka oraz dodajemy oba cukry, wodę, sól i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wkładamy odciśniętą z soku marchewkę, miksujemy. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy.
Krem:
300 ml soku jabłkowego przelewamy do garnka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy z ciepłym budyniem i serkiem. Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Lukier :
Ucieramy cukier puder z sokiem jabłkowym. Gotową roladę dekorujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wybijamy jajka oraz dodajemy oba cukry, wodę, sól i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wkładamy odciśniętą z soku marchewkę, miksujemy. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy.
Krem:
300 ml soku jabłkowego przelewamy do garnka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy z ciepłym budyniem i serkiem. Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Lukier :
Ucieramy cukier puder z sokiem jabłkowym. Gotową roladę dekorujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.