kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada biszkoptowa jest bardzo pyszna. Ciasto przygotowałam z dodatkiem startej marchewki, a krem na bazie soku jabłkowego. Polecam.

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym

Na biszkopt :

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek z czubkiem mąki pszennej
  • 2 marchewki ( 200g )
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem :

  • 400 ml soku jabłkowego
  • 1 op budyniu waniliowego ( na 0,5 l )
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 1 op serka Philadelphia

Na lukier :

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku jabłkowego

Ponadto :

  • blaszka piekarnikowa
  • papier do pieczenia
  • olej
  • wilgotna ściereczka

Sposób przygotowania:

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Ciasto:
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wybijamy jajka oraz dodajemy oba cukry, wodę, sól i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wkładamy odciśniętą z soku marchewkę, miksujemy. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy.
Krem:
300 ml soku jabłkowego przelewamy do garnka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy z ciepłym budyniem i serkiem. Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Lukier :
Ucieramy cukier puder z sokiem jabłkowym. Gotową roladę dekorujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Do przygotowanego ciasta biszkoptowego dodajemy startą marchewkę.
Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Gotujemy budyń na soku jabłkowym, cały czas mieszamy.
Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Ucieramy masło z ciepłym budyniem i serkiem.
Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym
Na ciasto biszkoptowe wykładamy krem budyniowy.