Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonkąETAP 1:
Drożdże w misie robota wymieszać z mlekiem łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut przykryte.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli, wlać letnie masło i wyrabiać hakiem robota z 8 minut.
ETAP 2:
Ciasto przełożyć do miski, posypać ciut mąką, nakryć np. papierem i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
ETAP 3:
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto.
Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.
ETAP 4:
Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką.
ETAP 5:
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.