ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżówka z truskawkami, kruszonką kakaową jest pyszna do kawy, herbaty, zimnego mleka, nam smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką

 

 

  • kakao 2 łyżki,
  • mąka krupczatka 15 dag,
  • masło miękkie 10 dag,
  • cukier 10 dag
  • puder cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką
W robocie jest szybko ciasto wyrobione.

Drożdże w misie robota wymieszać z mlekiem łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut przykryte.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli, wlać letnie masło i wyrabiać hakiem robota z 8 minut.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką
W dużej misce ciasto nie wyjdzie na blat po wyrośnięciu.

Ciasto przełożyć do miski, posypać ciut mąką, nakryć np. papierem i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką
Kruszonkę można wyrobić mikserem hakiem.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto.

Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką

Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką.

ETAP 5:

Ciasto drożdżowe z kakaową kruszonką

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.