migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rolada z kremem porzeczkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna roladka biszkoptowa z kremem porzeczkowym. Porzeczki nadały kremowy fajny kolorek. Roladę można dowolnie udekorować.

Rolada z kremem porzeczkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z kremem porzeczkowym

rolada

krem

  • 400 g porzeczek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem porzeczkowym
Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem do białości.

Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciast. Ładnie rozsmarować po całej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce, zdjąć papier i razem ze ścierką zwinąć w roladę.

Odłożyć do wystudzenia.

Przygotować krem. Do rondelka z grubym dnem wsypać porzeczki, dodać cukier i 2 łyżki wody. Lekko rozgnieść. Podgrzać aby porzeczki puściły sok, zwiększyć ogień i gotować aż porzeczki się nieco rozpadną i odparują sok, który puściły.

Następnie całość zmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Wystudzić. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem.

Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie.

Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Rolada z kremem porzeczkowym
Do rondelka z grubym dnem wsypać porzeczki, dodać cukier i 2 łyżki wody. Lekko rozgnieść.
Rolada z kremem porzeczkowym
Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
Rolada z kremem porzeczkowym
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciast. Ładnie rozsmarować po całej blaszce.
Rolada z kremem porzeczkowym
Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie.