Sposób przygotowania:
Babka na białkach z polewą czekoladową
Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski przelewamy białka i ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy (cały czas miksujemy). Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy przestudzone masło.
Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Babkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z blaszki i studzimy.
Czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy zimne ciasto.
Dekorujemy wiórkami białej czekolady.
Do miski przelewamy białka i ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy (cały czas miksujemy). Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy przestudzone masło.
Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Babkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z blaszki i studzimy.
Czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy zimne ciasto.
Dekorujemy wiórkami białej czekolady.