slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Babka na białkach z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i puszystą babkę, która została zrobiona na białkach jaj (które często nam zostają). Babka wychodzi bardzo delikatna, aromatyczna i smaczna. Słodycz ciasta równoważy polewa z gorzkiej czekolady. Polecam.

Babka na białkach z polewą czekoladową

Składniki:

Babka na białkach z polewą czekoladową

 

  • 1/2 szkl białek jaj (3- 4 szt)
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki orkiszowej białej (można użyć pszennej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • polewa: 45 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • wiórki białej czekolady do dekoracji
  • oraz: mała foremka do babki
  • masło do formy
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka na białkach z polewą czekoladową
Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy. 

Do miski przelewamy białka i ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy (cały czas miksujemy). Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy przestudzone masło. 

Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników. 

Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Babkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z blaszki i studzimy.

Czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy zimne ciasto. 

Dekorujemy wiórkami białej czekolady.