goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Rolada migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Roladę można podać z bitą śmietaną lub np. z konfiturą wiśniową.

Rolada migdałowa

Składniki:

Rolada migdałowa

 

  • mrożone ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jaja 4 sztuki
  • masa marcepanowa 20 dag
  • rum 4 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • migdały mielone 10 dag
  • cukier 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada migdałowa
Ciasto francuskie rozmrażamy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem, 1 żółtkiem, 2 jajkami, rumem oraz migdałami. Dodajemy piane ubitą z 2 białek. Płaty ciasta rozwałkowujemy i smarujemy je przygotowaną masą. Roladę zwijamy, formujemy roladę, delikatnie dociskamy brzegi. Roladę wkładamy na około 30 minut do lodówki. Roladę przekładamy na blaszkę, a wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem i cukrem. Roladę pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.

Tagi:

ciasto rolada