szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Rolada serowa z kolorowym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rolada serowa wygląda i smakuje wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu a efekt jest zaskakujący. Robiłam ją pierwszy raz, ale już wiem że na stałe wejdzie do mojego menu.

Rolada serowa z kolorowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada serowa z kolorowym farszem

 

  • 350 g sera żółtego (w kawałku, zapakowanego próżniowo)
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 korniszony
  • 100 g szynki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania:

Rolada serowa z kolorowym farszem
W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy do niej ser w opakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Szynkę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy niewielką ilość majonezu i mieszamy dokładnie. Ser żółty po wyciągnięciu z garnka rozwałkowujemy, najlepiej w kształt prostokąta, wykładamy na niego cały kolorowy farsz i rozsmarowujemy. Całość zwijamy w roladę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc ( a minimum na tyle aby ser stwardniał). Po wyjęciu z lodówki kroimy na plasterki.
Rolada serowa z kolorowym farszem
Do miski przekładamy serek i dodajemy do niego pokrojone papryki
Rolada serowa z kolorowym farszem
Do serka dodajemy również pokrojoną szynke i ogórki
Rolada serowa z kolorowym farszem
Ser trzymamy ok 40 minut we wrzątku aby był miękki i elastyczny
Rolada serowa z kolorowym farszem
Rozwałkowujemy ser i smarujemy farszem z warzywami