Rolada z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała i pyszna rolada

Rolada z brzoskwiniami

Składniki:

Rolada z brzoskwiniami

 

  • Składniki:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru

 

  • Masa:

 

  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić na parze z 2 łyżkami zimnej wody.
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Rolada z brzoskwiniami
Białka ubić, dodając cukier, na sztywno. Następnie dodawać na przemian żółtka, mąkę delikatnie mieszając. Ciasto wylać na wyłożoną blachę papieru do pieczenia. Blacha duża, w którą jest wyposażony piekarnik - koniecznie! Piec w nagrzanym piekarniku do 150*C przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, oderwać papier i zrolować roladę ze ściereczką. 2 szkl. śmietany kremówki ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dodać sok z połowy cytryny i na końcu wlewać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną, ale nie za grubo, poukładać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Zwinąć roladę. 1/3 śmietany udekorować roladę oraz brzoskwinie.

Tagi:

rolada