Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne danie, bez którego nie ma wigilijnego stołu w naszym domu - pierogi z kapustą i grzybami. Wykorzystałam do nich zasuszone borowiki z jesiennych grzybobrań.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Na ciasto:

Na farsz:

Dodatkowo

  • cebula
  • olej do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowujemy farsz

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Farsz do pierogów robimy z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów suszonych

Grzyby namaczamy co najmniej przez godzinę. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Kapustę opłukujemy, odciskamy, zalewamy wodą. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Następnie odlewamy wodę. Kapustę wyciskamy, łączymy z grzybami, farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto na pierogi zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, sól, masło. Stopniowo dodajemy wodę, zagniatając ciasto.

Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.

Kleimy pierogi

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi formujemy za pomocą specjalnej foremki lub ręcznie

Za pomocą szklanki wycinamy kółka z ciasta. Na każdym kawałku ciasta układamy farsz. Formujemy pierogi, dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowanie pierogów

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi formujemy, zlepiamy brzegi, gotujemy

Zlepione pierogi układamy na stole podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką.

Następnie pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia + 3 minuty.

Pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażone na patelni. Podajemy z cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju.