Sposób przygotowania:
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybamiPrzygotowujemy farsz
Grzyby namaczamy co najmniej przez godzinę. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę opłukujemy, odciskamy, zalewamy wodą. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Następnie odlewamy wodę. Kapustę wyciskamy, łączymy z grzybami, farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, sól, masło. Stopniowo dodajemy wodę, zagniatając ciasto.
Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
Kleimy pierogi
Za pomocą szklanki wycinamy kółka z ciasta. Na każdym kawałku ciasta układamy farsz. Formujemy pierogi, dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowanie pierogów
Zlepione pierogi układamy na stole podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką.
Następnie pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia + 3 minuty.
Pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażone na patelni. Podajemy z cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju.