Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z burakiem
Ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę. Buraki ugotowane do barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę.
Obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku.
Śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimne wodzie, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.
W szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony.
Schować do lodówki na 3 godziny.
Obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku.
Śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimne wodzie, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.
W szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony.
Schować do lodówki na 3 godziny.