renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Wigilijna tołpyga w jajecznicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wigilijna tołpyga w jajecznicy zawsze gości na moim wigilijnym stole. Pyszna ryba łatwa do przygotowania.

Wigilijna tołpyga w jajecznicy

Składniki:

Wigilijna tołpyga w jajecznicy

 

  • 400 g płatu z tołpygi
  • 4 jaja
  • 3 pomidory
  • garść rukoli
  • sól i pieprz do smaku
  • maka i olej do przygotowania ryby

Sposób przygotowania:

Wigilijna tołpyga w jajecznicy

Etap 1

Wigilijna tołpyga w jajecznicy
Na początek należy oczyścić rybę, posypać sola i pieprzem i pozostawić na 15 minut.

Na początek należy oczyścić rybę, posypać sola i pieprzem i pozostawić na 15 minut.

Etap 2

Wigilijna tołpyga w jajecznicy
Jajka wybić do miski doprawić solą i pieprzem.

Jajka posolić, dodać pieprz i rozmieszać widelcem.

Etap 3

Wigilijna tołpyga w jajecznicy
Do jajek dodać pokrojone w kostkę pomidory.

Do jajek dodać pokrojone w kostkę pomidory i wymieszać.

Etap 4

Wigilijna tołpyga w jajecznicy
Tołpygę obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Tołpygę obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Etap 5

Wigilijna tołpyga w jajecznicy
a czystej i rozgrzanej patelni ułożyć smażoną rybę i zalać jajkami z pomidorami.

Na czystej i rozgrzanej patelni ułożyć smażoną rybę i zalać jajkami z pomidorami, posypać rukolą. Przykryć pokrywą i piec aż jaja zetną się. Podawać natychmiast po przygotowaniu.