dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rolada z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Biszkoptowa rolada z masą truskawkową.

Rolada z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa:
  • galaretka truskawkowa
  • serek homogenizowany
  • 100 g truskawek

 

Sposób przygotowania:

Rolada z truskawkami
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Ciepły biszkopt zwijamy w roladę i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Dokładnie mieszamy z serkiem. Masą smarujemy rozwinięty biszkopt. Na środku układamy truskawki i zwijamy. Dobrze schładzamy. Wierzch można polać polewą czekoladową. Smacznego.
Rolada z truskawkami
Dokładnie i delkatnie mieszamy ciasto na biszkopt.
Rolada z truskawkami
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem.
Rolada z truskawkami
Użyałam mrożonych truskawek więc musiałam pozbyć się nadmmiaru soku.