Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 377]

Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wyszukałam przepis na roladę z wafla, który mam już w swoich przepisach ponad 15 lat... dziś go przypominam.

Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

Składniki:

Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

 

  • 6 wafli
  • 1 galaretka (np. czerwona)

 

  • Masa I:
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 paczki herbatników

 

  • masa II:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • ok. 10 łyżek mleka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada z wafla kakaowo-kokosowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i wlać do wąskiego naczynia (np. blaszki). Mleko, kakao i cukier zagotować. Herbatniki pokruszyć i wsypać do ciepłej zagotowanej masy, wymieszać. Wziąć 3 pary wafli (po 2 sztuki). Na każdy z 3 wafli ułożony grubym kwadratem do góry nakładać ciepłą masę. Wiórki kokosowe zalać gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przestudzone wiórki. Na kolejne 3 wafle nałożyć masę kokosową. Przełożyć jeden ciemny wafel (kakaowy) waflem jasnym (kokosowym), tak aby powstały 3 oddzielne placki. Stężałą galaretkę pokroić na 3 pasy, kłaść na brzegi andrutów i zawijać. Powstaną 3 rolady. Można zrobić polewę z mleka, masła, cukru i kakao.

Tagi:

rolada