misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Rolada z wafli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis pochodzi z książki : "173 specjały siostry Anastazji"

Rolada z wafli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada z wafli

 

  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 25 dkg herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka + 5 łyżek
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg wiórków kokosowych
  • 2 szt suche wafle prostokątne

Sposób przygotowania:

Rolada z wafli
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody i zostawić do zastygnięcia.



Herbatniki zemleć jak najdrobniej. Szklankę mleka zagotować z połową cukru i kakao. Dodać herbatniki i dobrze wymieszać. Ciepłą masą posmarować wafle.



Resztę mleka podgrzać, dosypać wiórka kokosowe i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru pudru, dodać kokos. Jasną masę rozsmarować na ciemnej.



Z galaretki wykroić podłużny pasek, który ułożyć na masie. Całość zwinąć jak roladę i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.



W zależności od wielkości andrutów można zrobić jedną większą roladę lub dwie mniejsze.
Rolada z wafli
Ciemną masę rozsmarować na andrutach póki jest ciepła
Rolada z wafli
Masło utrzeć z cukrem pudrem a nastepnie dodać namoczony kokos
Rolada z wafli
Roladki najłatwiej zwijać jeśli andruty ułożymy na foli spożywczej

Tagi:

rolada