ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Rolada żyrafa z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo ciekawy pomysł na roladę. Nadzienie jest proste, ale największy efekt dają wzorki na wierzchu. Polecam.

Rolada żyrafa z galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada żyrafa z galaretką

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 80 ml wody
  • 45 ml oleju
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 500 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Rolada żyrafa z galaretką
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić razem z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć razem z 3 łyżkami cukru. Następnie dodać mąkę, wodę i olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Dużą blaszkę- tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Około 7 łyżek ciasta przełożyć do woreczka i odciąć róg. Masą zrobić wzorki na papierze i włożyć do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie do ciasta dodać kakao i wymieszać. Na przestudzone wzorki przełożyć delikatnie ciemne ciasto, rozsmarować. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ciasto przełożyć na papier, zdjąć papier do pieczenia i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować w ten sposób, by wzorek znajdował się na wierzchu. Zostawić do ostudzenia.

Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Zostawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem. Ciasto rozwijamy i smarujemy śmietaną na brzegu układamy ciągły pasek z galaretki (resztę galaretki dajemy dzieciom do zjedzenia, na pewno się ucieszą).

Delikatnie zwijamy i wkładamy do lodówki.
Rolada żyrafa z galaretką
Wzorek na papierze zrobić jasnym ciastem.

Tagi:

rolady ciasta