Sposób przygotowania:
Rolada z galaretką truskawkową
Galaretkę należy rozpuścić w wodzie, używając o 100 ml mniej niż sugeruje przepis na opakowaniu (np. zamiast 500 ml użyć 400). Po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Nie może być całkowicie stężała ani płynna - biszkopt by ja wchłonął.
Białka z solą ubić na sztywno. Powoli wsypać cukier i nadal mieszając - żółtka. Przesiane mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Blachę (33 x 26 cm) natłuścić masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Przelać masę biszkoptową, którą należy piec mniej więcej 8 minut w temperaturze 190 stopni (w rozgrzanym piekarniku).
Lnianą ściereczkę posypać cukrem pudrem i położyć na nią upieczone, gorące ciasto (wierzch powinien przylegać do ściereczki, zdjąć papier z góry). Biszkopt szybko zwinąć razem ze szmatką i pozostawić do wystygnięcia.
Później ciasto delikatnie rozwinąć i ułożyć na nim galaretkę. Całość zwinąć w ten sam sposób jak uprzednio (od krótszego boku). Roladę odłożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Białka z solą ubić na sztywno. Powoli wsypać cukier i nadal mieszając - żółtka. Przesiane mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Blachę (33 x 26 cm) natłuścić masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Przelać masę biszkoptową, którą należy piec mniej więcej 8 minut w temperaturze 190 stopni (w rozgrzanym piekarniku).
Lnianą ściereczkę posypać cukrem pudrem i położyć na nią upieczone, gorące ciasto (wierzch powinien przylegać do ściereczki, zdjąć papier z góry). Biszkopt szybko zwinąć razem ze szmatką i pozostawić do wystygnięcia.
Później ciasto delikatnie rozwinąć i ułożyć na nim galaretkę. Całość zwinąć w ten sam sposób jak uprzednio (od krótszego boku). Roladę odłożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.