Sposób przygotowania:
Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru stale miksując. Następnie wlewamy małym strumieniem żółtka i miksujemy. Kolejno dodajemy po łyżce mąki krupczatki - miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę z kuchni smarujemy margaryną, oprószamy mąką krupczatką i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt wyciągamy na mokrą ściereczkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystygnięcia biszkoptu. W tym czasie płuczemy truskawki szypułkujemy je, kroimy w ćwiartki. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Odstawiamy do częściowego zastygnięcia.Ostudzony biszkopt przekładamy do blaszki na keksówkę, dno uzupełniamy truskawkami (zostawiamy kilka do podania i uzupełnienia rolady) i zalewamy galaretką, zawijamy odrobinę do środka boki, powstałą szparę uzupełniamy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 - 4 godziny. Podajemy z bitą śmietaną, truskawkami i miętą.