SUPERPRZEPIS

Lukrowana rolada z galaretką

  • 1
  • ilka222
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Lukrowana rolada z galaretką Więcej zdjęć (5)

Pyszna rolada z dodatkiem kremu, dżemu malinowego i galaretak

Składniki:

Lukrowana rolada z galaretką

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 kolorowe galaretki
  • krem karpatka
  • 1/2 litra mleka do kremu
  • kostka margaryny do kremu
  • lukier gotowy lub polewa
  • posypka cukrowa
  • dżem malinowy

Sposób przygotowania:

Lukrowana rolada z galaretką
Galaretki zalać wrzątkiem, po czym wymieszać i zostawić aby zastygły. Ubić białka na pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę od piekarnika posmarować tłuszczem i posypać mąką, po czym wylać przygotowane ciasto i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temp. 160 C, po czym gorące ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć ściereczkę, wyłożyć na nią ciasto i zwinąc w rulon, odstawić. Utrzeć krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretki całkowicie stężeją, pokroić je w kosteczkę. Ciasto rozwinąć, wyłożyć dżem na ciasto, po czym rozprowadzić krem, zwijąjąc delikatnie nakładac galaretki. Udekorować lukrem i posypać posypką, po czym wstawić do lodówki.
Lukrowana rolada z galaretką
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką
Lukrowana rolada z galaretką
Wylać ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, po upieczeniu wyjąć
Lukrowana rolada z galaretką
Wyjęte ciasto biszkoptowe ciepłe rozłożyć na ściereczce, po czym zwinąć w rulon
Lukrowana rolada z galaretką
Ciasto posmarować dżemem, kremem, zwijając dodać galaretki, polać lukrem, posypać posypką