Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Rolada z białek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Rolada z wykorzystaniem białek jajek które nam często zostają nie wykorzystane. Rolada nadziane jest dżemem truskawkowym i kremem twarogowym z białą czekoladą.

Rolada z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z białek

Rolada

  • 1/2 szkl białek
  • 1 1/2 szk mąki
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2szkl cukru
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie

  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 50 g czekolady białej
  • dżem truskawkowy
  • kolorowa posypka
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Rolada z białek
Rolada:

Białka ubić ze szczyptą soli n a sztywną pianę dodać cukier i ubijać aż będzie błyszcząca. Następnie wlewać na przemian mleko z olejem i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnie i piec 20 minut w temp 180 stopni. Ciepłe upieczone ciasto zwinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić do ostygnięcia.

Krem:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić i zmiksować z twarogiem , wymieszać z kolorową posypką do ciast.

Roladę delikatnie rozwinąć posmarować dżemem i kremem twarogowym ciasno zwiać i odstawić do lodówki do stężenia.

Polać polewą
Rolada z białek
Białka ubić ze szczyptą soli n a sztywną pianę dodać cukier i ubijać aż będzie błyszcząca. Następnie wlewać na przemian mleko z olejem i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Rolada z białek
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wyrównać powierzchnie i piec 20 minut w temp 180 stopni .
Rolada z białek
Ciepłe upieczone ciasto zwinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić do ostygnięcia.
Rolada z białek
Roladę delikatnie rozwinąć posmarować dżemem i kremem twarogowym ciasno zwiać i odstawić do lodówki do stężenia. Polać polewą

Tagi:

ciasta rolady