Sposób przygotowania:
Roladka z białym musem
4 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami letniej wody, cukrem i szczyptą soli. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać
50 I*»'
do masy jajecznej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 min w temp. 200°C. Wyłożyć na posypaną cukrem ścierecz-kę. Ciasto zrolować razem ze ściereczką, ostudzić.
Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Całe jajko i żółtko ubić na parze, dodać czekoladę, żelatynę i sok, wymieszać. Kremówkę ubić, wymieszać z tężejącym kremem.
Ciasto rozwinąć, posmarować połową kremu, na 1/3 długości ułożyć rurki, zwinąć, posmarować resztą kremu. Ozdobić pozostałymi rurkami. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
50 I*»'
do masy jajecznej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 min w temp. 200°C. Wyłożyć na posypaną cukrem ścierecz-kę. Ciasto zrolować razem ze ściereczką, ostudzić.
Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Całe jajko i żółtko ubić na parze, dodać czekoladę, żelatynę i sok, wymieszać. Kremówkę ubić, wymieszać z tężejącym kremem.
Ciasto rozwinąć, posmarować połową kremu, na 1/3 długości ułożyć rurki, zwinąć, posmarować resztą kremu. Ozdobić pozostałymi rurkami. Włożyć na 2 godziny do lodówki.