SUPERPRZEPIS

Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Pyszne roladki drobiowe z piekarnika. W środku ukryłam suszone śliwki. Roladki owinęłam plastrami boczku, który nadal wędzonego posmaku i ochronił mięsko przed nadmiernym wysuszeniem.

Składniki:

Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami

 

  • 2 podwójne duże piersi z kurczaka (ok 1,2 kg)
  • ok 220 g boczku wędzonego parzonego w ciekich plastrach
  • ok 250 g suszonych śliwek
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
Piersi dokładnie oczyści z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Na desce ułożyć 2-3 plastry boczku zachodzące na siebie. Następnie na boczku ułożyć jeden rozbity płat mięsa. Przy jednym brzegu ułożyć śliwki suszone, po ok 3-5 sztuk w zależności od wielkości śliwek.

Zwinąć w roladkę razem z boczkiem począwszy od brzegu przy, którym ułożone były śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki.

Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut.

Gotowe roladki podawać z dowolnymi dodatkami.
Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
Piersi dokładnie oczyści z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na dwa płaty mięsa.
Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
Na desce ułożyć 2-3 plastry boczku zachodzące na siebie. Następnie na boczku ułożyć jeden rozbity płat mięsa. Przy jednym brzegu ułożyć śliwki suszone, po ok 3-5 sztuk w zależności od wielkości śliwek.
Roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut.