Sposób przygotowania:
Poświąteczny bigoskapusta
Kapustę szatkujemy i gotujemy razem z kminkiem nie dłużnej niż 10 minut- odcedzamy.
Kapustę koszoną mocno odciskamy i ewentualnie siekamy na mniejsze kawałki,
podlewamy wodą i lekko obgotujemy, też nie dłużej niż 10 minut- wodę pozostawiamy
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażmy na łyżce oleju, na szklisto,
mięso i wędlina
Do cebuli dodajemy rozdrobnione mięso ( oprócz gulaszu) i pokrojoną wędlinę- przesmażamy przez kilka minut.
Do dużego garnka z grubym dnem przekładamy obie kapusty i wędliny z mięsem.
Jeżeli nie macie gulaszu, a tylko "suche mięso" dodajcie do bigosu łyżkę koncentratu pomidorowego.
Podlewamy wodą z kapusty kiszonej, dodajemy przyprawy, grzyby i dusimy.
ziemniak
W tym czasie obieramy ziemniaka i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane lub na małych oczkach tarki.
Starego przykładamy na suchą patelnie i ustawiamy na gazie- smażymy aż ziemniak zacznie się robić przezroczysty/szklisty, a na patelni zrobi się przysmażona skórka.
Ziemniaka dodajemy do bigosu i dusimy, od czasu do czasu mieszając przez 30 minut.
Pozwalamy mu się przegryźć:)
Smacznego