jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Roladki schabowe z oscypkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab z góralskim dodatkiem to rewelacyjny pomysł na obiadowe roladki. Żurawina doskonale komponuje się z oscypkiem. Całość smakuje super!

Roladki schabowe  z oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe z oscypkiem

SKŁADNIKI

  • 6 porcji na kotlet schabowy (około 500-600 gram schabu),
  • Około 120 gram oscypka,
  • 3- 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Jajko do panierki,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Mąka do panierki

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z oscypkiem

ETAP 1

Roladki schabowe  z oscypkiem
schab rozbijamy

Płaty schabu rozbijamy.

ETAP 2

Roladki schabowe  z oscypkiem
wykładamy ser na mięso

Rozbite oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Straty dzielimy na 6 części i wykładamy na rozbite płaty mięsa.

ETAP 3

Roladki schabowe  z oscypkiem
wykładamy na ser żurawinę i pietruszkę

W dalszej kolejności na ser wykładamy żurawinę i natkę pietruszki.

ETAP 4

Roladki schabowe  z oscypkiem
formujemy roladki

Po nałożeniu nadzienia zawijamy brzegi płatów mięsa i zwijamy roladki.

ETAP 5

Roladki schabowe  z oscypkiem
smażymy roladki

Gotowe roladki kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.
Roladki podajemy jako dodatek do ziemniaków i ulubionej surówki.