Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysty, delikatnie pikantny kurczak wypełnionym szpinakowym farszem z dodatkiem boczku. Mięso idealnie smakuje podane z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree i sałatką/surówką ze świeżych warzyw.

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

Składniki:

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

 

  • 1 kurczak ( około 1,5 kg)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z chili
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

ETAP 1:

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz drobno posiekany czosnek.
Po chwili dołożyć szpinak.
Po 2/3 min dołożyć kwaśną śmietanę oraz łyżkę masła, wymieszać.
Dusić do zgęstnięcia farszu.

ETAP 2:

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

Kurczaka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż piersi.
W powstałej kieszonce umieścić szpinakowy farsz.

ETAP 3:

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

Mięso natrzeć olejem z chili oraz resztą przypraw.
Odstawić na dwie godz.do lodówki.
Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W między czasie podlewać powstałym sosem.