Sposób przygotowania:
Tort makowy - prosty
Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
Krem kawowy:
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.
Krem czekoladowy:
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.
Nasączenie:
Mieszam ze sobą wodę i likier.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
Krem kawowy:
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.
Krem czekoladowy:
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.
Nasączenie:
Mieszam ze sobą wodę i likier.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.