Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tort makowy - prosty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort makowy spotkał się z wyjątkowym przyjęciem. Nie wiem czyja to była zasługa. Czy mak w tym cieście odegrał wyjątkową rolę, a może krem kawowym. Wiem za to, że ten tort spodoba się miłośnikom klasycznych, jak i nowoczesnych ciast.

Tort makowy - prosty

Składniki:

Tort makowy - prosty

na ciasto czekoladowe

na krem czekoladowy

  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 15 g śmietanfixu

na krem kawowy

  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g kawy rozpuszczalnej kremowej
  • 15 g śmietanfixu

dekoracja

nasączenie

  • 50 ml wody
  • 50 ml likieru czekoladowego

Sposób przygotowania:

Tort makowy - prosty
Ciasto czekoladowe:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.

Krem kawowy:

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.

Krem czekoladowy:

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.

Nasączenie:

Mieszam ze sobą wodę i likier.

Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.