Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuliETAP 1:
Soczewicę wsypać do garnka. Wlać 1szkl. zimnej wody i zagotować. Doprawić solą i gotować do miękkości aż cała woda się wchłonie. Przestudzić i ugnieść widelcem.
Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować cienko serkiem topionym i ułożyć na tym soczewicę.
Mięso zwijać w roladki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i włożyć roladki. Obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Przykryć i dusić tak przez kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu.
Gdy cebula się podsmaży podlać ok. 0,5szkl. wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok. 40 minut. Podawać np. z ziemniakami i buraczkami.