WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schabowe roladki z serkiem topionym i ugotowaną zieloną soczewicą duszone w cebuli na patelni. Szybkie i pyszne danie obiadowe.

Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli

 

  • 4 plastry schabu
  • ok. 30 g serka topionego np. ementaler
  • 1/3 szkl. zielonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 0,5 szkl. wody lub bulionu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli

ETAP 1:

Soczewicę wsypać do garnka. Wlać 1szkl. zimnej wody i zagotować. Doprawić solą i gotować do miękkości aż cała woda się wchłonie. Przestudzić i ugnieść widelcem.

Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować cienko serkiem topionym i ułożyć na tym soczewicę.

Mięso zwijać w roladki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i włożyć roladki. Obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Przykryć i dusić tak przez kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu.

Gdy cebula się podsmaży podlać ok. 0,5szkl. wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok. 40 minut. Podawać np. z ziemniakami i buraczkami.

Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli
Roladki schabowe po uduszeniu na patelni w cebuli
Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli
Pokrojona cebula dodana na patelnię do roladek
Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli
ROladki z soczewicą obsmażane na oleju na patelni
Roladki schabowe z soczewicą duszone w cebuli
Farsz z soczewicy i serka topionego nałożony na rozbity kotlet