WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna potrawa wigilijna czyli domowej roboty makaron/kluski podany z makiem z dodatkiem bakalii.

Kluski z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski z makiem

kluski

Mak

  • 250g suchego maku
  • mleko do namoczenia maku
  • 0,5szkl. płynnego miodu
  • 1szkl. mieszanki bakaliowej
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego do ciast

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem

ETAP 1:

Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Bakalie drobno pokroić i dodać do maku. Wlać miód i aromat migdałowy i dodać miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na kluski umieścić w misce i zagnieść rękami.

Ciasto podzielić na kawałki. Każdy rozwałkować i pokroić na podłużne kluski. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na półmisek. Dodać masę makową i dokładnie wymieszać.

Nakładać na talerze. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Kluski z makiem
Makaron w trakcie przygotowywania pokrojony na cienkie kluski