WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Risotto z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna propozycja na jesienne danie jednogarnkowe. Risotto z piersią kurczaka, kurkami i białym winem.

Risotto z kurkami

Składniki:

Risotto z kurkami

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • ok 1 l bulionu
  • 1 szkl białego wina
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami

Kurczak

Risotto z kurkami
Piersi z kurczaka podsmażamy na rumiano.

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Podsmażamy na rumiano na odrobinie oleju.

Kurki

Risotto z kurkami
Posiekane kurki podsmażamy z cebulką na maśle.

Kurki dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy, tak samo jak cebulę. Podsmażamy na maśle razem z solą i pieprzem.

Gotowanie

Risotto z kurkami
Wszystkie składniki łączymy w garnku i podlewamy bulionem.

Do garnka przekładamy ryż i podlewamy go masłem ze smażenia kurek. Chwilkę podgrzewamy, mieszając, po czym dodajemy kurczaka, podsmażone grzyby i dolewamy wino oraz część bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając bulionem, aż ryż odpowiednio zmięknie. Doprawiamy do smaku.